Man skal høre mye

Jeg har opplevd mye

Jeg har opplevd mye gjennom et langt liv, mye positivt men dessverre også mye negativt. Dette innlegget handler om hvordan man IKKE skal snakke om eller til hverandre. For det siste jeg regnet med var å få trusler fra styret i borettslaget jeg bor i.

Kort fortalt så ønsket jeg å utvide plattingen foran huset høsten 2021 med et terrassebord for å få plass til en pergola som jeg kjøpte året før. Det ble ikke noe av på grunn av pandemien. Men i år (2022) skulle jeg få det til. Og som jeg gledet meg. Jeg fikk tak i snekker som skulle ta seg av det samt noe annet småtteri. Jeg så fram til å pynte opp foran huset og å sitte i skyggen under pergolaen 17 mai. Men det satte altså styret en ettertrykkelig stopper for.

Jeg har opplevd mye gjennom et langt liv

Lenge stod en overfylt og utildekket henger med shingel, gammelt trevirke og isolasjon på den andre siden av gjerdet foran huset mitt. Igjen sendte jeg mail til styret om at firmaet måtte rydde opp etter seg, tømme hengeren og sette den et annet sted. Den ble hentet, men da de satte den tomme hengeren plenen på nedsiden av huset, sa jeg i fra at det kunne de ikke gjøre. Det hadde jeg gitt beskjed om i en mail til styret dagen før. Tro det eller ei, men sjefen til de på taket sladra til styreleder. Hvorpå styreleder kom ned til meg og kjeftet, ba meg sende mail om slike ting og ikke snakke til de på taket. Jeg hadde visst snakket ufint til dem, sa han. Men hva med mailen jeg sendte om det dagen før, spurte jeg? Nei det spørsmålet overhørte styreleder elegant. Så gikk han. Et par minutter etter fikk jeg plutselig en mail med avslag på søknaden, undertegnet styret. Hvilken søknad? Jeg klødde meg i hodet og helt ærlig tok jeg det ikke særlig bokstavelig. Men jeg hadde lov til å vedlikeholde gjerdet da skrev styret. Den setningen tok jeg faktisk som en fornærmelse.

Så kom snekkeren.

Og galskapen begynte.

Snekkeren hadde begynt å fjerne den delen av gjerdet som skulle flyttes de få cm ut mot veien, da en av styremedlemmene kom ned og beordret ham til å stoppe. Det ble en del diskusjon. Så kom styrelederen.
Det var da han truet meg. Snekkern måtte straks sette gjerdet tilbake slik det var, ellers ville jeg få skriftlig advarsel. Ble ikke gjerdet satt tilbake etter advarsel nr 2, så……. Hva skjer så? Ja det får du se, var svaret jeg fikk. Før han gikk slang han enda et stikk til meg. Han kunne ikke finne papirer på at jeg hadde søkt om utvidelse av plattingen.

Selvfølgelig respekterte jeg snekkerens avgjørelse da han sa at han ville trekke seg. Han satte gjerdet tilbake på plass og sa at han kunne gjøre resten av det vi hadde blitt enige om neste dag. Så dro han. Jeg endte opp med dundrende hodepine, hjerteklapp og vondt i brystet. Da skrev jeg melding til ham at jeg var blitt syk og ikke orket mer på en stund.

Etter noen dager begynte jeg å føle meg bedre og i bakhodet kom et minne om en samtale ang utvidelse av plattingen for mange år siden. Jeg fant bilder på mobilen som trigga hukommelsen litt på vei. Jeg husket en samtale med en annen styreleder i våren 2014. Jeg ba om hjelp til noe i hagen som jeg ikke greide å fikse selv. Jeg var sterkt plaget av fatigue og var enda ikke helt ferdig med cellegiftbehandlingen. Samtidig spurte jeg om hvordan jeg skulle gå frem for å utvide plattingen slik at jeg fikk den som jeg ønsket. Hun rådet meg til å sende en søknad og informerte meg om hva jeg skulle skrive. Ved neste cellegiftbehandling stakk jeg innom jobben, skrev søknaden og printet den ut. Jeg leverte den til styreleder. Mener det var på våren 2014.
Firmaet som la den første terrassen, gjorde en ræva jobb. De la rammen direkte på plenen uten underlag. Dessuten stakk de uten å sette opp gjerdet som var avtalt på forhånd.

Jeg sendte mail om dette til styret 9 mai 2022. Da jeg ikke hørte et kvidder fra styret, sendte jeg en purring 19 mai. Jeg venter fortsatt på svar om styret har funnet søknaden fra 2014. I så fall kan en jo spørre seg, er det riktig at jeg skal lastes for foregående styrer ikke tar vare på søknaden jeg sendte i 2014?

Vel og merke har det vert en del styrer etter 2014, Men… hvordan de har oppbevart papirene/søknader fra oss beboere, vet jeg ikke. Jeg er fristet til å tro at de blir kastet, men har et styre lov til det? Eller støver søknaden ned i en eller annen bortgjemt eske, et eller annet sted. Hvordan kan det ha seg at et styre, som forvalter alle papirer i et borettslag, ikke greier å ta vare på dem for oss?

Når en søknad er forsvunnet Hvem er det da som skal bevise/ motbevise? Andelshaver eller styret.

Jeg må ha universets mest tålmodige sjel, men nå gidder jeg ikke å vente på svar fra styret lenger. Fikk time hos en advokat og tok med alle papirene, min korrespondanse (mail)med styret, samt vedtektene som er vedtatt på generalforsamling for at han skulle se på det.

Oppdatering sept/okt 2022. Har fått svar fra styret om at søknaden fra 2014 ikke finnes. OK, ikke greit, men heller ikke noe jeg får gjort no med. Derfor blir jeg oppfordret til å sende en “ny søknad” som behandles i styret. Men våger jeg å stole på dette styret? Styret skjønte jo ikke det jeg skrev i mailen ang. utvidelse med et terrassebord. I ettertid ble jeg fortalt at de trodde jeg skulle bygge helt ny terrassen….igjen. Skjønner ikke hvordan de kunne feiltolke “utvidelse med et terrassebord” med “rive og bygge ny terrasse”. Aner jo ikke om det nåværende styret blir sittende etter generalforsamlingen på nyåret 2023.

Mars 2023 sendte jeg en formell søknad om å få utvide terrassen med et terrassebord (slik planen var helt fra begynnelsen). Svaret får jeg etter styremøtet i slutten av april. Får jeg avslag, har jeg allerede lagt andre planer. Pergola blir det foran huset okke som. Videre oppdatering ang svaret kommer senere.

Oppdatering 2: I styremøte 20 april 2023 vedtok styret at jeg visstnok fikk tillatelse (med forbehold) til å utvide plattingen. I svaret står det blant annet “Eiendommens eksisterende plattinger er allerede større enn borettslagets regulering i vedtektene, og veiskulderen ønskes fri for hindre. Likefullt vedtar styret at utvidelse med maksimalt ett terrassebord med bredde 14cm kan godkjennes, men betinget av at andelseieren må fjerne denne utvidelsen for egen kostnad dersom styret eller generalforsamlingen vedtar at så må gjøres, jfr. borettslagets vedtekter.