Buddha in my garden

Fra drøm til virkelighet

Høsten 2020

At de som la den første terrassen ikke hadde peiling, skjønte jeg ikke før det var for sent. De la rammen rett på gressplenen, kun støttet opp av noen plankebiter hist og her. Men det skal de ha, de klippet opp noen remser av duken og la det mellom stenderne.. uten å feste dem. Avtalen den gangen var at firmaet skulle sette opp gjerde rundt hele terrassen, men de stakk av før de hadde gjort seg ferdig med hele jobben. Visst er det ergerlig å betale så mye for halvgjort dårlig jobb, men det hjelper ikke å gråte over spilt melk. (les dårlig utført arbeid) De folka kunne umulig ha respekt for håndverket sitt.

Vel, det var den gang. Nå blir hagen renovert, noe jeg har hatt lyst til å få gjort i mange år. Alt skal bort. Den gamle, stygge terrassen, plenen som en gang var så velholdt, den uregjerlige rosehekken og potentillaen. Ny terrasse (som legges ordentlig) Ny rull-ut-plen og nye vekster skal inn. Jeg elsker roser. Det skal være remonterende roser, rosebusker, stilk og klatreroser. Men den skal også ha roen en zen-hage skal ha. ​​​​​​​​​​Denne gangen har jeg fått tak i et firma som vet hvodan det skal gjøres… Håper jeg.

6-7 august.
Først prøvde de å fjerne et og et bord, men terrassebordene satt så hardt at det ikke lot seg gjøre. Selv med stikksag sleit de. Til slutt skar de ut store stykker ad gangen og lempa dem bak i hengeren. Det stod bitte litt igjen bak huset da de tok helgen, og en liten bit utenfor inngangsdøren. Etter hvert som plattingen ble fjernet, kom alt skrotet til det første firmaet til syne. Plastflasker, fillete hansker, plast og annet dritt som de bare hadde slengt under terrassen før de forsvant.

Mandag 10
Klokken er halv tolv, så jeg regner med at planen videre i dag er å skrape bort det øverste laget med jord rundt hele huset. Tror ikke de rekker å legge på grus før de tar kvelden. Så da kommer de kanskje tilbake med bobcatten i løpet av noen timer. Håper jeg iaffal. I mellomtiden har jeg ryddet mellom meg og naboen, klippet grener av et lønnetre til naboen, og brukt kantklipperen. Get har lagt flere kabler på tomta mi, så jeg må finne hvor den er splittet mellom husene våre, før de begynner å ta bort den gamle plenen.

Torsdag 13
Bobcatten ble satt på tomta sent onsdag kveld. Torsdag morgen kom traktoren med et digert lass grus på hengeren. Tross den innmari smale veien, manøvrerte sjåføren traktoren trygt rundt, og med noen mm klarering unngikk han så vidt og smadre sidespeilet til en parkert bil. (parkering er forbudt inne i borettslaget) Traktor og henger måtte til slutt parkeres på borettslagets provisoriske parkeringsplass. Han begynte jobben med å skyve bort det øverste jordlaget der de skulle legge den nye terrassen. Det tok sin tid, for han var grundig og gjorde en ordentlig jobb. Da han var fornøyd, ble det lagt på svart duk. Til slutt var det singelens tur. Det var pent og jevnt lagt rundt alle tre sidene av huset og vi var veldig fornøyd begge to da han tok kvelden ca halv seks.

Fredag 14 august
Klokka er snart tolv. Jeg venter på snekker og materiale til terrassen. Håper det ikke drøyer for lenge, ellers er jeg redd det ikke blir gjort noe i dag. ​Og jeg fikk rett i mistanken min. Det ble enda en stille dag. Det gikk noen dager før jeg fikk beskjed om at “alle” skal bygge nytt nå i disse Corona tider, så etterspørselen på materialer er større enn vanlig. Og vi må vente på tur.

Onsdag 19 august
Jippi, i morges kom materialene til terrassen min. Halv åtte på morran stod bilen utenfor, en diger en med trelast på planet, ikke alt var til meg da. Jeg hadde helt glemt hvor godt det lukter av helt nytt tremateriale, og i morgen kommer gutta tilbake. Trur eg. Lurer på om de begynner på terrassen da? Nå skjer det iallfall noe.

Torsdag 20 august
Rundt klokka halv ni neste morgen kom traktoren med en liten gravemaskin på hengeren. Jeg stod med hjertet i halsen og så på. Da han skulle ha graveren ned fra hengeren måtte han støtte seg på grabben, men jaggu greide han å få den trygt ned. Han feide gjennom den gamle rosehekken, og kom seg inn på plenen. Der skulle han “skrape” vekk det øverste laget. Han var nok litt for ivrig, for han skrapte bort en del av skråningen. Den gamle torva ble kjørt bort, så kom han tilbake med hengeren full av god jord som ble fordelt rundt huset, der terrassen skal bygges. Det lukter godt av ny muld. ​

Fredag 21 august
I dag begynte han med “platået” som jeg kaller det. Han var nok litt for hard på handa. Platået ble nesten jevnet med jorda, så tomta ble mer flat enn jeg liker.​ Det skal han rette opp etter hvert. I sin tid fikk Get min tillatelse til å legge to kabler (en fra naboen og en fra meg) Kablene skulle legges langs med hekken mellom husene våre, men på min side. De fikk også tillatelse til å legge en kabel fra naboen på andre siden av hagen min. Der måtte de grave den ned for hånd bak potentillahekken. Alt gikk fint, ingen kabler ble kappa så langt. Men da de var nesten ferdige, skjedde det. Han glemte å se etter den orange stripen jeg hadde tegnet der fiberkabelen lå, og  selvfølgelig greide han å kutte den. Dessuten stemte ikke kartet jeg fikk fra Geometikk. Plutselig  så jeg noe irrgrønt som kom til syne under grabben, hylte og fikk stanset graveren før den gikk gjennom alle fire kablene. Fire kabler? Visst faen hadde de som la kablene tatt en snarvei og lagt alle kablene over tomta mi…..uten å si et kleiva ord. Jeg ga dem lov til å legge to av fiberkablene på sørsiden av tomta mi. Nemlig den som kobler sammen naboens og mitt hus. “Heldigvis” ble bare en av kablene helt kappet og en fikk en knekk. Men fy flate så forbanna naboen ble da tvn hans gikk i svart. Jeg heiv meg på telefonen og ga beskjed til Get. De skrev en hastemelding på saken, men kunne ikke love at fiberen ble fiksa i løpet av fredagen. Jeg ringte også Geometikk angående oversiktskartet som ikke stemte med virkeligheten. De lagde en sak om det og sendte den videre til Get. Mer kan jeg ikke gjøre. Vi må vente til teknikeren har fått blåst fiberen, før de kan legge på ny jord. Jeg håper inderlig at de begynner med terrassen bak i mellomtida.

Mandag 24 august
Jeg har ikke fått beskjed om, eller sett at teknikeren har vert her. Men så vidt jeg vet var han innom en rask tur samme dagen. Fiberen må blåses (strekke ny kabel) han overlot jobben til en annen. Mandag morgen ringte jeg igjen Get (kundeservice) og spurte hvordan det gikk. Der fikk jeg beskjed om at jeg måtte vente, noe jeg ikke kunne. Dermed begynte ringerunden. Først ringte jeg nettpartner (som hadde lagt fiberkablene i borettslaget), de satte over til en kar på Hedemarken, som igjen ga meg mobilnr til en kar som hadde ansvaret for mitt området. Vel, der fikk jeg beskjed om at Nettpartner ikke hadde noe med Get å gjøre lengre. Hjelp! Han ba meg ringe til Get driftssentra. Hun skulle få tak i en teknikker og så skulle hun ringe meg tilbake i løpet av kort tid. Jeg pustet lettet, nå begynte endelig ting å skje. Vel, det var iaffal det jeg håpet. Hun ringte ikke som hun lovet…
​I mellomtiden begynte gutta å legge terrassen. De er både effektive og flinke. Godt grunnarbeide gir en god terrasse.

Tirsdag 25 august.
Ingen teknikker i dag heller. Dermed er resten av hagen stilt i bero og gutta konsentrerer helt om å bli ferdig med terrassen. Det går raskt fremover og jeg er kjempefornøyd så langt.

Onsdag 26 august​​
Yessssss, Romerike Fiberoptikk kom endelig, nå får naboen tv-signaler. Gutta jobber jevnt og trutt med å få ferdig terrassen. Etter terrassen lager gutta ny redskapsbod mellom meg og naboen. Det skal legges nytt gulv på verandaen oppe. Det må også gjøres noe med rekkverket, det er vinglete at jeg er redd for å lene meg ut. Ny matjord og til slutt ferdigplenen. Helt til slutt skal det settes opp gjerde mot lekeplassen.

Torsdag 27 august.
Gutta jobber jevnt og trutt med å få ferdig terrassen. I morgen er det fredag og jeg fikk beskjed om at gutta tar langhelg. Ellers jobbes og bankes det fra morgen til kveld. Snekkerkara er på plass klokka 07:00 og holder det gående til langt ut på ettermiddagen. Jeg er imponert over dyktigheten og oppfinnsomheten til lærlingen.

Mandag 31 august
​Hmmmmm. Ingen jobba i dag. Litt ut på dagen stakk en innom. Han flytta på terrassebordene som lå i veien og forlenget stenderne til ramma på nordsiden og foran huset. Så forsvant han. Han sa også at det kanskje kom et lass med matjord til plenen, men det gjorde det ikke. Da kommer det vel i morgen da,…… kanskje. 

Fredag 4 september
I dag kom ferdigplenen bestilt fra Herremyr gård. De møtte mannsterke opp og begynte å rulle ut med en gang. Litt for seint leste jeg meg opp på hvordan ferdigplen skal behandles etter legging. På nettsiden deres står det at for å få best resultat ​skal gjorda gjødsles før ferdigplen legges. Da jeg spurte gutta om de hadde gjort det, sa de nei. Jeg fikk heller ikke beskjed om at plenen kom den fredagen, derfor hadde jeg ikke rukket å kjøpe ny vannslange og spreder. Lørdag morgen fikk jeg låne naboens hageslange, for plenen tørstet må vite. Senere på ettermiddagen kjørte sønnen meg ned til Coop Bygg så jeg fikk kjøpt det jeg trengte. Årsaken til at gjødsel ikke ble kjøpt inn, var visst at den er så himla dyr. Ikke helt fornøyd med det svaret. Det finnes jo annen type gjødsel som kan brukes.

De siste ukene har gutta snekret og banket for harde taka. Veggene på redskapsskjulet er satt opp, og taket har fått shingel. Av og til lurer jeg på hvordan de holder ut alt bråket fra stikksager, elektrisk drill og hammerslag. Men det blir vel som med alle andre jobber. Man vender seg til det meste, bråk eller stillhet går hånd i hånd. Redskapsboden blir sakte men sikkert ferdig. ​Gjerde ble ferdig satt opp mot lekeplassen, og rundt terrassen foran huset og bak mot hagen. Ikke for å være slem, men det er veldig lett å se hvem som har satt opp hvilket gjerde.

Nå mangler det bare dør til redskapsboden, port og trapp bak huset, port foran ved inngangsdøren, og plank under taket på verandaen. Gjerdet er helt nytt i tre (malt hvitt en gang), men det ser litt “gammelt” ut, som gir det et rustikk, eller “old School” utseende. Og i går slo det meg at det vil bli innmari fint med smijerns beslag på portene. Redskapsboden mangler bare dør og takrenner, så er den ferdig. Og plenen (rull-ut-plenen) er fin og grønn. Håper bare den setter røtter så den overlever vinteren.

Mandag 21 september
I dag ​begynte den ene snekkeren og rive verandagulvet. Han var faktisk alene om jobben den dagen, men jammen kom han langt. Det gjenstod bare to, tre rader da han ga seg utpå ettermiddagen.

Dagen etter ble de siste radene med ny plank lagt på plass og rekkverket ble forsterket.

Og så var de plutselig helt ferdig med jobben.

Det var ryddet og feid da de dro. Det eneste som står igjen er dør til den nye redskapsboden. Den ble bestilt alt for seint derfor tok det flere uker før den ble satt inn.

Vi avtalte at gutta skulle komme tilbake våren 2021. Det skulle blant annet legges belegningsstein foran huset, sette opp gjerde langs hekken til ene naboen, rive et pill råttent gjerde mot andre naboen (som egentlig ikke er mitt) men som vi skulle spleise på. Trodde jeg.

Vel, det var i alle fall planen Kjetil og jeg ble enige da han endelig fikk satt inn døra til redskapsboden..

I april 2021 kom Kjetil innom. Vi så på det som stod igjen og han avsluttet samtalen med “da skal jeg begynne å se etter priser”. Siden har jeg ikke hørt et ord. Kan ikke si annet enn at jeg er veldig skuffet. Var jobben såpass liten at firmaet ikke ville tjene noe på det? Jeg hadde skjønt det om jeg fikk beskjed at de ikke hadde mulighet…. Vi var jo tross alt midt i en pandemi og vanskelig å få tak i både folk og materialer. Men bare å gi blaffen i en god og veldig fornøyd kunde, synes jeg er nitrist.

Så, våren 2022 satte jeg min lit til en annen snekker som skulle gjøre det som stod igjen samt en del andre småting. Hva som skjedde da kan du