Hageprosjektet 2023

Drømmen fortsetter

Jaha, nå har jeg så smått kommet i gang med hageprosjektet igjen. I år skal jeg fokusere på stauder og deres form og farge. Plenen trenger også litt ekstra TLC utover sommeren. I våres var den nemlig veldig pjuskete. Store, brune flekker med vissent gress flere steder. En nabo trodde det kunne vær hageoldenborre larver. De gnager over gressrøttene så gresset dør. Vi har jo hatt oldenborre her i alle år, men neimen om jeg visste at de var skadedyr. I år går jeg til “krig” mot oldenborrene… med vann. Jepp, du leste riktig. Det er for sent å gjøre noe med fjorårets larver. Men jeg skal ha meg frabedt at de legger egg i år. Larvene er ferdig utviklede biller i mai/juni, og det er de jeg går til vannkrig mot. Under sverminga legger de egg i gresset, men skygger unna om gress er vått. Derfor har jeg vannet plenen så godt som hver ettermiddag/kveld i sverminga. Resultater får jeg neste vår. På google fant mye god info her

Det er ikke bare oldenborren jeg kriger mot, men også hvitkløvern som har spredd seg som “ild i tørt gress” bare på et år. Mer enn en gang har jeg måttet stagge Tell i hans jakt på bier og humler. Vil jo ikke at han skal bli stukket. Dessuten elsker jeg å gå barbeint i gresset. Derfor må hvitkløvern vekk før den tar helt over.

Staudene jeg planta i fjor har vokst seg store og fine, og flere blir det nok etterhvert. Jeg skal prøve og designe med form og farge. Høye og lave planter om hverandre. Plantenes bladform og deres fargespill sammen. Jovisst, det kan bli et spennende prosjekt. Jeg er nemlig blitt fargesvak på mine gamle dager. Men en humle og bie vennlige hage blir det. Foreløpig lar jeg plenen være som den er. Åpen og luftig. Jeg sier som Ulf Lindell, “jeg trivs best i øppna landskap” og slik vil jeg fortsette å ha det.

Stauder og sommerblomster er satt i krukker på terrassen. Hagehortensiaen jeg kjøpte på Coop for et par måneder siden, har fortsatt store, flotte, mørke blålilla blomsterkroner.

Mot lekeplassen har jeg kun et lavt, lealøst gjerde. Der må jeg finne på noe lurt før Tell ødelegger det. Jeg har noen planer for den strekka. Skal kjøpe espalier og feste det til gjerdet så han ikke kan hoppe opp på det. Lage bedd og så blomkarse, erteblomster og andre sommerblomster langs med.

I juni flyttet sønnen alle hagemøblene fra verandaen ned på terrassen. Jeg elsker å sitte der nede, høre på stillheten og bare slappe helt av. Svippe av meg tøflene og gå barbeint i gresset, luke eller leke med Tell. I løpet av juli har jeg tenkt å dra til Myrvold Hagesenter å kjøpe (duft)roser og flere stauder.

Som du skjønner kjære leser. Jeg forhaster meg ikke og tar tingene som de kommer 🙂 Så langt bare koser meg med det jeg har. Og etterhvert kommer det bilder også, men da må det se ordentlig ut i bedene.