Mitt Filosofiske Hjørne

SHOPPESTOPP

shoppestopp

Et utfordrende og kanskje vanskelig tema for di fleste unge, er Shoppestopp. Etter å ha lest litt om emne, ville jeg også prøve. Dermed ble mitt ene nyttårsforsett for 2017 faktisk å stoppe å shoppe. 

Etter å ha grunnet på dette en kort stund, stilte jeg meg selv noen spørsmål.

  • Hvor lenge skulle jeg holde på 
  • Ville jeg greie gjennomføre det?
  • Trenger jeg regler for å kunne gjennomføre dette prosjektet?
  • Hvor og med hva skulle jeg begynne?


Det ble et relativt lett valg. Som di fleste andre, liker jeg å handle klær. Enten jeg trenger noe nytt eller ikke. Valget falt selvfølgelig lett på klær. Ikke fordi jeg har så veldig mye av det. Neida, rett og slett fordi jeg synes det er kjedelig å fly i butikker, prøve klær og dra kortet bare for å angre på kjøpet etterpå. 

Jeg begynte forsiktig, med en måned, altså januar. Det gikk lett som en plett. Februar og mars gikk også uten at jeg kjøpte et eneste klesplagg. Bra  Men nå kommer våren og det kan bli en utfordring. 

Nåja, jeg er snart 67 år ung, så jeg behøver vel ikke å kjøpe nye klær i tide og utide. Jeg liker faktisk å spare litt penger der jeg har mulighet. En lønning gir ikke akkurat rom for store utskeielser. Derfor er shoppestopp kanskje en grei måte å spare litt penger på. Misforstå meg rett. Selv om jeg ikke er spesielt opptatt av klær, liker jeg å kle meg. Ta meg ordentlig ut. 

Jeg står opp grytidlig hver morgen, mandag t.o.m fredag. Halv 5 svimer jeg stort sett rundt i halvsøvne. Fokuset er først og fremt på det jeg gjøre, før jeg løper til toget. Utrolig nok kommer jeg alltid tidsnok,  faktisk før toget kommer inn på stasjonen.

Etter arbeidstid er jeg så sliten at bare tanken på å gå i butikker, ikke er særlig tiltrekkende. Da vil jeg bare hjem så fort som mulig, gå ut med Luna, spise, se tv og legge meg. Ikke mye til liv egentlig. 

shoppestopp

 

Sminke meg beskjeftiger jeg meg ikke med på den tiden av døgnet, tenk hvordan jeg ville sett ut da, om jeg så gjorde. Skrekk og gru. Nei, jeg liker meg selv usminket, «the natural way» Jeg ser faktisk flere som drar frem sminkepungen på toget og ordner ansiktet i alles påsyn. Kanskje jeg skulle prøve også?

 

Om shoppestopp er miljøvennlig, streifet meg overhodet ikke. Skal jeg være helt ærlig, har jeg ingen tanker om det. Og om jeg tjener økonomisk på prosjektet? N…tja, det gjenstår å se, men jeg tror ikke det. 

Det er noe jeg dessverre må ha. Pga cellegifta (igjen) er hud og slimhinner blitt veldig tørre. I di 3,5 årene som har gått er derfor kremer for kropp og ansikt blitt en dyd av nødvendighet.  

online-shoppingSko, joggesko/støvler og fotsenger (såler) kjøper jeg når jeg trenger det. En dyd av nødvendighet pga nevropati i føttene etter…….selvfølgelig, cellegifta. Jeg gikk til ortoped ved Ortopediteknikk på Lillestrøm. Der ble det tatt avstøpning av føttene mine til fotsenger.  Søknad til Nav om å dekke utgiftene til fotsenger og sko/støvler ble innvilget. Jeg betaler kun egenandel pr kjøp. Nå kjøper jeg et par fotsenger og 2 par (jogge)sko eller støvler i året. Di har ikke verdens beste utvalg, men jeg finner alltid noe brukanes. 

 Bøker er noe jeg faktisk bevilger meg selv fra tid til annen. Spesielt nå, som sola har begynt å vise sitt blide åsyn. 

En måte å anerkjenne mine gode hensikter med shoppestopp, er å gi meg selv en belønning etter f.eks 6 mnd.

Min mor fyller 97 år 20 mai og min far ville blitt 100 år 2 dager etter. Mor ber til fest og hele familien skal ut å feire. Kanskje skal jeg bevilge meg ny kjole til denne spesielle dagen?

Jeg så et maleri i min favoritt butikk for noen uker siden og det henger der fortsatt. Et bilde jeg kan henge på stueveggen. Et bilde som kan gi meg viljestyrke til å fortsette enda en god stund til.

Jeg har gitt meg selv noe å tenke på nå gitt.

 

Legg igjen en kommentar

FØR INNLEGGET DITT VISES OFFENTLIG, MÅ DET GODKJENNES AV MEG. SÅ BARE SKRIV I VEI :)

You have to agree to the comment policy.