fbpx

​Sør-Afrika..Safari

​Safari til Sør-Afrika

​Min drømmeferie startet på Gardermoen fredag 21 august 2009. Jeg skulle på safari til Sør-Afrika. Først gikk turen med SAS fra Gardermoen til Frankfurt. I Frankfurt skulle vi ut av Schengen, så vi måtte vente på bagasjen før vi kom oss videre til ny toll og passkontroll. Etter en lang ventetid, kom vi oss endelig om bord i flyet fra South-African Airways til Johannesburg. Det ble en lang og til dels kjedelig flytur på 10 timer. Jeg må ha drukket tonnevis med kaffe, så i stedet for å sove, så jeg noen tegnefilmer og fulgte jeg med på skjermen foran meg hvordan turen utviklet seg. På det høyeste fløy vi 13540 m og temperaturen utenfor målte minus 55

Turen gikk knirkefritt til vi kom inn over Afrikas nordligste del. Der fikk vi en skikkelig heisatur, det humpet og ristet i flyet og jeg lurte på hvorfor det var så mange som tok bilder med blits. Joda, det jeg trodde var blits var nok et skikkelig uvær, det lynte i ett sett. Skulle bare ønske at jeg satt ved vinduet, så jeg kunne tatt noen bilder. Det må ha vert et fantastisk syn å se hvordan lynglimtene lyste opp skyene utenfor. Vi fikk frokost ca 2 timer før vi skulle lande og igjen gikk jeg glipp av en vakker soloppgang fordi jeg satt på "feil side" i flyet. Vi kom oss da tilslutt ned i Johannesburg, måtte igjen hente bagasjen og ta den med til innenlands terminalen for ny innsjekking. Der fikk jeg også et visum stemplet i passet for videre opphold i landet​​​​​​​​​

22/8 2009  Ny venting, ny terminal. Vi fleipa litt om et propellfly som stod og rusa ute på rullebanen, så tok det av. Gudskjelov tenkte jeg, det er ikke et slikt fly vi skal fly videre med.
 
​Trodde jeg...........
 
Vi ble hentet med buss og kjørt ut til flyet, som selvfølgelig var et lite, men flunkende nytt Dash 4 propellfly.  Jeg fikk den store sjelven.
Jeg satt bakerst i flyet som hoppet, spratt og ristet da vi tok av. Jeg tvihold meg fast i setet.

Da vi kom opp i riktig marsfart og høyde, ble turen faktisk riktig så behagelig og jeg ble veldig fasinert av fjellformasjonene vi fløy over. Fjellkjeden heter Drakensberg og dit skulle vi på heldagstur senere. I alle fall se en liten del av den.

Men så skulle vi ned da og det humpet og ristet like mye som på oppturen, men ned kom vi i god behold.

Vi ble tatt godt imot av to danske unge damer som skulle være våre guider under oppholdet. Vi fikk litt info, så var det å finne bagasjen vår og få den og oss selv ut til noen ventende jeeper med tilhengere. Bagasjen ble lagt i hengerne og vi tok plass i jeepene. Noe av turen gikk på hovedveien, så svingte vi av hovedveien og fortsatte på smale, humpete og støvete veier mot Nyati Safari Lodge og Krugerparken. Vi kjørte langs elven OLYFANT og hver gang vi så et dyr, hylte vi som unger av begeistring. Jeg trodde nesten jeg skulle vri nakken av ledd tilslutt. Antiloper hoppet og spratt over "veien" rett foran bilen og en og annen sjiraff stod helt rolig og så dovent på oss. Hele turen til Nyati tok ca 1,5 - 2 timer.

 Nyati Safari Lodge

​Vel fremme ble vi tatt imot av hele personalet, di sto oppstilt på lang rekke og sang nasjonalsangen og noen andre sanger. Vi måtte ta hver og en i handa og hilse pent. Det var deres måte og ønske oss velkommen og at vi måtte ha et fint opphold. Noen håndtrykk var faste og gode, andre kjente jeg knapt, tok bare ytterst ute på fingertuppene. Alle arbeiderne var lokale afrikanere som bodde i landsbyer i nærområdet, di jobbet en periode og hadde så noen fridager sammen med familien. Vi ble også fortalt at di hadde designet arbeidsantrekket sitt, både i farge og utseende. Det gjorde at di følte seg mer knyttet til arbeidsplassen.

Di fleste jobba på kjøkkenet, noen tok seg av uteplassen som en slags gartner, mens andre (spasielt damer) jobbet som renholdere og holdt våre bungalower i prikkfri stand. Så tok en annen av personalet over, hun skulle fordelte bungalowene. Jeg bor i nr 3. En stor dobbelseng helt for meg selv, eget bad og dusj. Myggnetting rundt hele sengen som blir tatt opp om dagen og omkranser den som et florlett, hvitt telt om natta. Bongalowen blir gjort i stand om morgenen mens jeg spiser frokost og om kvelden mens jeg spiser middag. Det er til og med varme i madrassen, om jeg vil.

Nyati Safari Lodge
Safari Sør Afrika

23/8-2009   Jeg våkna tidlig denne morgenen, etter en god natts søvn. Ikke noe spesielt å gjøre før etter lunch, så jeg tok en dusj og satte meg på verandaen og tok inn min første afrikanske morgen. Både lyder og lukt er så anneledes enn det jeg er vant til hjemmefra. 

Frokost kl 9;00 hver morgen om vi ikke skal ut tidlig for aktiviteter. Dette er en opplevelsestur, ikke noen slarafenferie.Kaffe og masse rosa ananasjuice, 2 porsjoner med verdens beste yougurt (afrkansk melonyougurt) med verdens beste fruktsalat.

Lunch kl 13;00 Her rekker man neimen ikke å bli sulten mellom måltidene.

Etter lunch bar det avgårde i åpen jeep for en ettermidagsafari til Tshukudu (en av flere nabolodger) Der fikk vi "låne" en av deres sjåfører som var bedre kjent inne denne delen av "bushen" Vi kjørte rundt på hompete veier ganske dypt inne i parken. Vi traff på noen nesehorn (mor og barn) flodhester og sjiraffer. På slutten av dagen kjørte vi på en liten bøling med bøfler, blandt dem en gedigen hanne som gikk for seg selv og beita. Den så olmt på oss der vi satt i bilen og så tilbake på ham. 

Tilslutt samlet vi oss til en "sundowner" ved et vann med 4-5 flodhester. Der fikk vi kaldt og drikke og litt snacks. Godt og strekke litt på beina etter mange timer sittende i jeepen, før vi igjen måtte sette nesa hjemover til Nyati. Da vi svingte av fra hovedveien, var det bek mørkt ute, det eneste lyset var lyktene fra bilen og stjernehimmlen over oss.

Vel tilbake på Nyati, ble det litt tid til en hvil før middag. Middagen bestod i en ekte afrikansk barbque. Her går vi ikke sultne fra matbordet.

Sun downer
Safari- Sør Afrika

24/8-2009   Ble vekket klokka 07;00. Dusja og spiste en rask frokost, så skulle vi rett ut på en "bushwalk" i nærområdet. Med oss hadde vi en erfaren ranger som fortalte oss om Afrikas flora og fauna mens vi gikk, samt alle dyrene vi håpet vi fikk se. Det blåst ganske kraftig den natta og fortsatte utover dagen. Dyrene hadde nok søkt ly for den verste vinden, for vi så ingen. Til og med sola søkte ly bak et tett skylag. Faktisk en typisk norsk høstdag.

Det ble en god walk, opp og ned ad bakker. Noen bratte, noen relativt slake. Rangeren vår tok oss med på en liten ditur til en høyde hvor det var observert ferske leopardspor. Ingen leopard var å se, men det skulle ikke forundre meg om den lå inne i det tette buskaset og så på oss. 

Lunch kl 12, så avgårde på båtsafari, som dessverre ble en gedigen "downer" Ikke mye å se p.g.a vinden, annet enn endel flodheser ute i vannet. Kjedelig og uinspirerende.

Kruger Safari_White Raino
Safari Sør Afrika

​25/8-2019    I dag ble jeg vekka klokka 05;00. Måtte spise en solid frokost, for vi har en lang kjøretur forran oss. Vi skal på heldagstur til Drakensberg fjellene og den turen tar rundt 12/13 timer. På veien opp, var det sol og pent vær, men da vi skulle besøke et utsiktspunkt, var tåka så tett at vi ikke kunne se handa foran oss, så vi kjørte bare videre og håpet på bedre vær. Vi gjorde noen små stopp på veien opp, for di som ønsket og kjøpe suvenir. Vi ble fortalt historien til di forskjellige områdene vi kjørte gjennom, om villhester og store skogbranner. Langt om lenge kom vi frem til det første bestemmelse stedet. Lunch ved Jettegrytene, men først skulle vi gå rundt å se på alle de merkelige, enormt dype fjellformasjonene som utgjorde jettegrytene, små og større fosser og digre fjellformasjoner. Selvfølgelig var det om å gjøre å ta noen flotte bilder også. 

Vi rusla rundt, tok oss god tid både med og ta bilder og snakke med folk vi møtte. Lunchbordet ble satt opp inne i en park utenfor jettegrytene. Bordene var dekket med store hvite duker det var et eget bord bare for maten vi hadde med. Jeg blir sulten bare ved tanken. Di som jobba ved anlegget, fikk det som ble til overs av lunchen vår. Vi tok oss god tid, koste oss med god mat og godt drikke. Den Sør-Afrikanske rosevinen er noe av det beste jeg har smakt.

Drakensbesg-Sør-Afrika
Drakensberg Sør Afrika
Drakensberg-Jettegrytene

Det ble noen turiststeder også på veien hjem. Vi var innom en liten "by" som heter Pilgrims Rest, hvor vi spiste "verdens beste pannekaker". Vi fikk ganske god tid til å se oss rundt og å handle. Jeg kjøpte et par småting som står i stuevinduet. Da vi endelig kom tilbake til Nyati, var det kaldt og relativt beksvart ute. Det var en veldig fin tur, men slitsom og det var godt å kunne ta se varm dusj og få på seg andre klær. Den natta sov jeg ekstra godt.

Drakensberg-Pilgrims Rest Sør Afrika
Safari Sør Afrika

26/8-2009   Så kom den dagen jeg hadde gru-gledet meg til. Alle som skulle være med, ble vekket grytidlig denne morgenen. Jeg skulle opp opp i det blå, med en varmluft-ballong.
Da vi kom frem til bestemmelses stedet, hadde di allerede begynt og "varme" opp balongen. Vi fikk endel informasjon før vi fikk lov til å klyve opp i kurven. Alt gikk knirkefritt og det varte ikke lenge før vi steg up, up and away we flew. Alt var så stille der oppe, den eneste lyden som skar gjennom stillheten var bråket fra brenneren hver gang piloten fylte på med varmluft. Vinden dro avgårde med oss i en heltannen retning en den piloten vår hadde planlagt. Jeg var litt redd for at jeg skulle bli svimmel der oppe pga høydeskrekken. Men neida, jeg måtte faktisk ta av meg brillene fordi jeg hang ut over kanten på kurven å knipsa ivrig ivei hele tiden. Det var faktisk den fineste "flyturen" jeg har hatt. Tenk å se soloppgangen høyt der oppe, svevende i en kurv under en varmluftballong. Det var virkelig en herlig opplevelse. Elsket hvert minutt jeg svevde der oppe i den totale stillhet..

Da vi kom ned på bakken igjen (alt for tidlig) fikk vi et glass champagne og tilslutt fikk hver og en av oss et diplom som bekreftet at vi hadde gjennomført vår første varmluftballong ferd i Sør-Afrika. 

Soloppgang fra ballongen
Safari Sør Afrika
varmluft ballong

27/8-2009   Denne dagen skulle vi på langtur til Kruger national park. Etter en tidlig frokost dro vi avgårde. Det var ganske kaldt, så vi fikk med oss ull/tepper eller annet vi kunne ha rundt oss. Sidene på jeepene var nede for at vi ikke skulle fryse. Ifølge sjåføren, var håpet å komme frem før portene inn til parken åpnet. Da kunne vi få et glimt av dyrene som befant seg i nærheten og krysset kjøreveien, de skulle finne seg et hvilested før dagen ble for varm. Da vi kom frem var porten allerede åpnet og mange biler var allerede inne i national parken. 

Alle som trengte det, tok en tur innom "det lille rom" tror vi alle tok en tur innom di rommene, for det var lang kø utenfor. Etterhvert som vi ble ferdige der, tok flere en tur innom butikken, for å kjøpe kart +++ Så fort alle var ferdig med sitt, bar det ut i bushen. Vi hadde ikke kjørt lenge, før vi støtte på en annen jeep som stod parkert på siden av veien. Der fikk vi høre at vi var noen få min for seint ute til å se 3-4 geparder krysse veien. De satt noen meter fra veien før de forsvant lengre innover og ut av synet. En eldre mann hadde glemt å ta turen innom "det lille rommet" og dermed måtte vi ta turen tilbake til utgangspunktet. Selvfølgelig mista vi verdifull tid og dyrene var forsvunnet innen vi kom tilbake. Vi kjørte litt rundt uten å se annet enn tørr vegetasjon, noen perlehøns og vortesvin, en og annen giraf og enslige sebra hist og her. Ikke særlig interessant så langt. Vi tok også en tur innom et sted der det var blitt observert løve tidligere på morran. Den var selvfølgelig borte da vi kom.
Vi kjørte til et vann som fungerte som et samlingssted for flere elefantflokker, men det viste seg å være for tidlig. Så tok vi turen innom et vannreservoar for de ville dyrene. Der lå en løve og spana på oss. Jeg kjøpte ny linse til kamera før turen, men det rakk ikke langt nok til å ta ordentlige bilder. Selvfølgelig knipsa jeg av hjertets lyst for bilder ville jeg ha.
En dag skal jeg på ny afrika-safari, da med en linse som rekker lengre, myyye lengre.

Siden det ikke var noe å se, ble det bestemt at vi skulle ta lunchpause og avsted kjørte vi, til en av parkens mange inngjerdede rasteplasser. Vi fikk utdelt slike små vesker (som du ser på bildet) I di skulle vi skulle ha matpakkene våre + vannflasker og alt annet vi ønsket å ta med fra frokostbordet. Varmt vann, kaffeglass oa står på det sammenklappbare campingbordet . Enkelt og greit, minte litt om rasteplassene hjemme.

​Fuglene sier ikke nei til en godbit. Der var det også et litt primitivt "restroom" som alle tok i bruk før vi dro ut i bushen igjen.

Kryger nationalpark Sør Afrika
Krygerparken Sør Afrika

Etter lunch, kjørte vi litt rundt, før vi satte snuta mot det store vannet vi besøkte tidligere på dagen. På veien så vi igjen enkelte giraffer, sebra og nesehorn. Vi kjørte forbi en mengde bøfler som stod et stykke fra vannet, de bare stod der å ventet. Da vi nærmet oss vannkilden, skjønte vi hvorfor. Det stod endel digre elefanter rundt å spiste av trærne. Mens vi stod stille å beundret di digre dyrene, oppdaget vi plutselig at vi var omringet av en mengde elefanter i alle aldre. Det var helt surrealistisk. Guiden vår fortalte at når en elefant familie ble for stor, delte den seg i en eller to nye familier. Det kunne bli opp til 10 nye familier, hvor alle møttes på samme sted, til samme tid, hver dag, år etter år. Det var et leven uten like, for gjensynsgleden var like stor hver dag. Vi bare stod/satt i bilene og så, beundret. De fleste av oss var nok litt redde. Det hele var ganske uvirkelig. Etter hvert gikk elefant familiene hver til sit og ikke før var de ute av øyesyn, så storma hele bøffel flokken ned til vannet. Det var faktisk enda mer surrealistisk.

Safari Krugerparken
safari Krugerparken
safari kruger parken sør afrika

Da di fleste dyrene forsvant krusa vi litt rundt, ikke mye å se, dessuten var det ganske seint på dagen. Vi måtte være ute av parken før portene stengte. Før vi kom så langt, punkterte vår jeep. Det var kun en ranger i hver bil, derfor måtte han tilkalle hjelp. Mens han bytta jul, måtte en annen stå vakt, i tilfelle rovdyr. De er jo eksperter på å snike seg innpå "byttet"før di angriper. Vi kom oss ut i tide, men du verden så artig det kunne blitt om vi måtte overnatte inne i parken. Da vi kom tilbake til Nyati, var jeg kjempesliten, greide nesten ikke å få ned en matbit og sov som en stein hele natta.

28/8-2009   Og nå er jeg kommet til min siste safari-feriedag. Hjemreise i morgen. I dag er det halvdags tur til Tshuduku Lion Breeding Prodject/Tshuduku Private Game. En rask frokost før vi dro avgårde. Vi svingte av fra hovedveien og ble møtt av rangere fra Tshuduku. Som di sa, det var de som kjente alle snar og bakveier best inne på deres eget område.

Først kjørte vi opp til Lodgen og fikk en kort omvisning der, både inne å ute. Di som måtte, tok en tur innom "det lille rommet" før vi startet på den siste minisafarien for denne gangen. Her så vi en leopard som akkurat var blitt sluppet ut i bushen. Han nektet plent å bli tatt bilde av, snudde rompa til oss og med halen høyt hevet gikk han hver gang vi prøvde å komme på "skuddhold" med kamera. Det var som kattas lek med musa. Jeg greide da å få noen relativt gode bilder av ham.
Som vanlig, ble det endel kjøring rundt om før vi traff på løvefamilien. 

Vi ble fortalt at løvefar var blitt for gammel til å bli sluppet ut i det fri, han ville ikke greie å finne mat selv. Kanskje han var blitt for lat på sine gamle dager?

​Tro meg, selv om jeg ikke er fan av private Zoo (som noen kalte det) angrer jeg ikke et sekund på at jeg ble med på denne turen. Det var fantastisk å se hele løvefamilien samlet og det ble knipset mange fine bilder. Vi sto der lenge å vell, et par skikkelige løvebrøøøl fikk vi med oss også. Rett i fleisen.
En løve utenfor gjerdet, svarte på tiltale og slik bølget brølene frem og tilbake en god stund. Gudene skal vite hva de snakket om, men antagelig fortalte gamlefar at dette var hans området, hans familie. Så ikke prøv deg.

Tshuduku lion breeding Prodje
Lion at Tshuduku
safari tshuduku

Vi måtte tilslutt rive oss løs fra den livsfarlige, men søte familien, å dra videre. Mer å se ble vi fortalt, men ikke akkurat der vi befant oss.

​Så kom vi til neste høydepunkt den dagen. Savannah, the cheetah. Hun var kommet ruslende ned til lodgen med sine to små i håp om at de alle fikk være der til ungene var store nok til å komme unna de store rovdyrene. Selvfølgelig fikk de det og vi fikk komme helt inn til dem. Savannah var tillitsfull, fulgte nøye med på hva som foregikk, så vi måtte være forsiktige. Det var helt uvikelig å sitte ved siden av et villdyr og klø henne forsiktig på hodet. Plutselig spratt hun opp, hun hadde ikke øyekontakt med di to små, men la seg ned igjen da de kom i fullt firsprang når hun kalte på dem.

Vi ble inne hos dem så lenge vi bare kunne, men tilslutt ble vi kalt inn til brunsh og jeg var skikkelig sulten. Spiste til jeg nesten sprakk. Tilslutt bar det hjemover til Nyati for siste gang etter en utflukt. 

Vi tok oss god tid på tilbakeveien. Fant en del dyrespor og fikk info om di forskjellige dyreartene. Fikk et godt bilde av en krokodille som lå å solte seg (på vår side) oppå en stein. Samt en del sjiraff bilder. Så bar det hjem for å hvile, sitte på verandaen å nyte utsikten, før en storslagen bbq utpå kvelden. Det var mengder av god mat. Betjeningen underholdt med sang og dans og vi ba om mer. Jeg sovna utpå natta og sov godt til neste dag.

safari tshduku
Cheetah at Tshukudu

29/8 2009   Våkna ikke alt for tidlig denne dagen og lå lenge å bare tok inn lydene fra aper som skrek noe aldeles forferdelig på den andre siden av Olifant river. Stod opp, dusja og satt meg ute på verandaen og bare nøt morgenstunden.

Så var det frokost, for siste gang i Afrika. Det ble trangt om plassen rundt bordene og maten forsvant fort. Vi satt å skravla litt, før alle gikk hver til sitt for de aller siste forberedelsene før avgang.

​Alt var pakket og klart hos meg, så jeg rusla litt rundt på området å tok mine siste bilder. Strutsen kom en liten tur innom for å si adjø. En ranger fortalte oss at kona hans (strutsens altså) var blitt løvemat noen mnd tidligere. Han likte ikke å være aleine, så de jobba med å finne en make til ham.

​Kofferten stod ute på verandaen, mens jeg tok en siste sjekk rundt i min bungalow. Ingen ting av glemt. Dermed forlot jeg bongalow #3 for siste gang. Litt vemodig egentlig, jeg grudde meg til den lange flyreisen hjem. 

Tilslutt var det bare å si en siste farvel til personalet. På samme måte som vi ble sunget velkommen, ble vi nå sunget farvel og god tur hjem.

​Så var det på tide å finne plass i en av jeepene, en siste vink bakover og Nyati forsvant bak vegetajonen. Jeg tok fortsatt bilder av den dårlige "veien" som faktisk var blitt enda dårligere. 

Vel fremme på flyplassen i Hoedspruit ble det endel venting. Vi så flyet lande med en ny ladning forventningsfulle safari turister til Nyati. Så ble det endelig vår tur til å gå ombord. Hjertet banket litt, men denne gangen var jeg ikke like redd for propellflyet. Vi kom vel opp og vel ned.
Laaaang venting på flyplassen i Johannesburg. Alt for lang, men vi kom oss da avgårde tilslutt. De fleste av oss tok South-African Airways til Frankfurt. Derfra tok jeg Air-France til Gardermoen og buss hjem. En lang og slitsom hjemtur.  
Les mer

Copyright: © thiledesign/Anne Grete   2014-2019   All rights reserved