Mitt Filosofiske Hjørne
Nedsatt hørsel og lydsensitiv

At jeg hadde nedsatt hørsel, merket jeg ikke så godt i begynnelsen. Jeg la heller ikke merke til at jeg sa «hva» hele tiden. Det var først da de rundt meg gjorde meg oppmerksom på at jeg kanskje hadde et høreproblem, at jeg for alvor begynte å legge merke til det selv.

Jeg ble operert i begge knær og en skeiv stortå i 2010/2011. Begge under full narkose. Hva dette har med dårlig hørsel å gjøre? Vel, fellesnevneren er narkose. Jeg merket nemlig at lyden i ørene ble sterkere etter hver operasjon.

De første høreprøvene hos fastlegen viste ingen unormale utslag. Selv om jeg faktisk hørte dårlig, konkluderte fastlegen med at det ikke var noe galt med min hørsel.

Det ble ikke gjort noe mer for å finne årsaken til min dårlige hørsel.

nedsatt hørsel og lydsensitiv

Ikke før alle senskadene etter cellegifta og faktisk narkosen, begynte å vise seg for alvor.

I januar 2017 var det blitt så ille at fastlegen sendte meg til hørelege. Der ble det tatt måling av hørsel,  (inkludert tinnitus) og krystallsyken. Da slet jeg virkelig med å få med meg det som ble sagt rundt meg. 

Jeg må le når jeg tenker tilbake på alle de gangene jeg ikke fikk med meg hele sammenhengen i en samtale. Missforståelser var ikke til å unngå i slike tilfeller. 

I desember 2017 var jeg hos audiograf (ekspert på hørsel) for å få tilpasset høreapparat. Da var det så ille, at jeg faktisk ikke kunne høre meg selv tenke. I hvert fall føltes det på den måten. Jeg var rett og slett ikke på bølgelengde med omverdenen.

Nedsatt hørsel, lydsensitiv

På bussen, toget eller i forsamlinger med mye bakgrundssøy var det ekstra ille. I begynnelsen anstrengte jeg meg så mye at det ga meg hodepine og fatigue.  Så begynte jeg å melde meg ut av samtalen. Ble bare sittende uten å ane hva di andre snakket om.

De jeg var sammen med merket ikke engang at jeg ikke deltok i samtalen. Veldig hyggelig. 

Jeg merker også at jeg er veldig sensitiv overfor høye lyder. Som f.eks når stoler blir dratt ut fra bordet på spiserommet på jobben. Den skrapelyden er forferdelig og går rett inn i ryggmargen. Lyder som blir kastet tilbake fra glatte vegger på sentrene, smeller i ørene og gjør innmari vondt.  

Les mer om: «når lyd blir smertefull»

Nå har jeg prøvd ut høreapparat i 5 uker. Phonak ComPilot Air 2. (et høreapparat med lydgenerator) Jeg kan veksle mellom 3 forskjellige program som audiografen la inn. Jeg har også lastet ned en app som jeg kan «leke» med i forskjellige støysoner. I enkelte situasjoner reagerer di med voldsom, høy, skarp knitring, som sender frysninger i hele hodet. Audiografen har bestilt et annet merke som jeg skal prøve. 

Jeg fikk vite at jeg kom til å høre bedre og at fokuset på tinnitusen ville bli, om ikke helt borte, så i all fall ganske mye redusert. 

Nedsatt hørsel og lydsensitiv

Vel, tinnitusen er like tilstedeværende enten jeg har på ekstra ørene eller ikke. Jeg savner den absolutte stillheten.  Jeg savner det  å kunne sitte å ikke høre noe annet enn fuglesang og vindsus. IKKE ØRESUS. 

Her om dagen kom jeg over en artikkel om «øregiftige legemidler». Ante ikke at det var noe som het det en gang jeg. Burde ikke fastlege og for ikke og snakke om onkologen, fortalt meg om et eller flere av medisinene jeg fikk under behandlingen kunne medføre tap av hørsel og eller tinnitus????

Les mer om:  «øregiftige legemidler «

Jeg sover godt, er ganske flink til å stenge ulydene ute, enten jeg leser, hører på musikk, tv eller radio. Det er bare det at susinga og hylinga alltid er der, som bakgrunnsmusikk. Dessuten har jo tanken slått meg mer enn en gang. Ville hørselen ha vert normal om tinnitusen ikke var der?


 Er du plaget av tinnitus og hørseltap? Kan vi hjelpe hverandre til å bli kvitt plageånden? Det hadde vert fint om du kunne skrive litt om det i kommentarfeltet under.  

 

Med en lydhør hilsen til alle 

fra Anne Grete

 

 

Legg igjen en kommentar

FØR INNLEGGET DITT VISES OFFENTLIG, MÅ DET GODKJENNES AV MEG. SÅ BARE SKRIV I VEI :)

You have to agree to the comment policy.