Mitt Filosofiske Hjørne

ER DIGITAL /SOSIAL DETOX GOD MOBILETIKETTE?

Mobiletikette

Hva innebærer digital/sosial  detox egentlig.  Jeg mener det er å logge av fra sosiale medier eller sette mobilen på flymodus. Spesielt i samvær med andre, må vi greie å legge bort mobilen. Det er hva jeg kaller «å ha god mobiletikette».

Selvkontroll er det ikke mange som har er jeg redd. Daglig ser jeg en komme mot meg med nesa langt nedi mobilskjermen, ivrig opptatt med å skrive, lese eller sende meldinger. I siste øyeblikk ser vedkommende beina mine over kanten på skjermen og får styrt unna. En sjelden gang blir det dessverre «gå rett på samma hvem det støtes på» eller hva, for den sakens skyld. Det går ikke alltid like bra og mobilen deiser i bakken. Da får jeg et surt «fløtt deg, se deg for eller «for hhhhhhh, det der var din skyld» 

 

Til og med på jobben merker jeg at di fleste drar opp mobilen og sjekker bl.a. fjesboka i tide og utide. I lunchen har nesten alle mobilen oppe. Er jeg gammeldags fordi jeg leser boka mi eller en papiravis, i stedet for å sjekke fjesboka 100 ganger i timen? Mobilen skal i alle fall ikke ta over mitt liv. 

Folk må lære seg å løfte blikket bort fra mobilskjermen og se hvor di går før det er for seint. Det kan lett skje en ulykke om en ikke er oppmerksom på hva som skjer rundt en. Alfa omega er jo at vi reagerer raskt nok  om fare skulle oppstå. 
 
Selvfølgelig har jeg både et  55″ LG smart tv, Samsung smarttelefon, MacBook Pro og hjemmePC, men er ikke blitt avhengig av den grunn.  Nåja, tv´n er jeg faktisk avhengig av, men den kan jeg jo heller ikke stikke i lomma når jeg går ut. Der kan jeg nok gå på en smell. 
 
Unplug-the-noisy-world
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Derfor gjorde jeg et eksperiment i februar.
Jeg logget meg av fjesboka, slo av lyden på mobilen (hadde kun på vibrasjon) i tilfelle noen prøvde å få tak i meg. Dessuten skulle jeg ikke bruke mac´n eller pc´n di to ukene forsøket varte. Derfor la jeg inn det som skulle betales på nettbank (selvfølgelig glemte jeg noe) og la inn et fast beløp som jeg skulle greie meg med i to uker. Glemte helt at jeg måtte kjøpe mnd kort på toget, så der gikk jeg fem på 🙂
 
Så satte jeg opp en konkret liste over ting jeg kunne gjøre. 
 
  •  Rydde klesskapene mine. Det jeg ikke hadde bruk for, ble kastet.
  •  I helgen prøvde jeg å ta et krafttak. Dro ut klær, vasket, brettet og la pent tilbake i skapet. Det jeg ikke trengte, ble kastet. 
  • Jeg prøvde å gjøre litt etter arbeidstid også, men stort sett var jeg så sliten at jeg ikke orket. I stedet skrev jeg en liste over ting jeg så kunne gjøres/kastes senere. 
  • Jeg så også over to soverom hvor det fortsatt gjenstår endel ting etter renoveringa i desember 

På toget burde det være godt å kunne slappe av etter en hard arbeidsdag. Dessverre er det ikke alle som tenker som meg. Det skravles med sidemannen og i mobilen. Noen har så høy musikk i ørene at alle rundt hører hver tone. 

Jeg ønsker meg en stille kupe med digital frisone på toget, lik den jeg opplevde under lokførerstreiken i 2016. Da tok jeg av og til Lillehammertoget til Gardermoen.

Tilfeldig vis forvillet jeg meg inn på en «stille vogn» og forundret opplevde jeg, for første gang på toget, det totale fravær av lyd. Ingen snakket i mobilen eller med sidemannen. 

Du verden så herlig det var med total stillhet.

Hverdagen ser nok helt annerledes ut., dessverre.  Når jeg sitter på toget til og fra jobb, har di fleste nesa godt ned i mobilen. Ytterst få tar frem en god bok og leser den mens di sitter å venter på å komme frem til bestemmelsesstedet. Jeg elsker å lese, så jeg har nesten alltid med en bok i sekken. Akkurat nå leser jeg bok 3 i serien om di 7 søstre. Anbefales virkelig. 

 Jeg må tørre å kjede meg, det skal faktisk være sunt har jeg hørt. Snakk med eller be naboen på kaffe. Ta med bikkja og gå en lang tur. Gjerne i skogen. Hva skjedde med meg da jeg logga meg av fjesboka? Absolutt ingen ting. For meg var det såre enkelt å logge av. Faktisk glemte jeg hele mobilen. Jeg hadde jo fortsatt tv´n 
Siden den gang er jeg ikke så mye inne på fjesboka.