Mitt Filosofiske Hjørne
løer

30 oktober 2018

Da har dagen kommet. Jeg skal ha behandling med platerikt plasma. Kalles også PRP. Hvorfor og til hvilket formål kan denne behandlingen være bra?

Jeg har artrose, eller slitasje som det også heter, i begge knær. Spesielt det høyre er sterkt angrepet.

Jeg har klaget min nød til fastlegen mer enn en gang, uten å få hjelp. Det måtte en bekjent til som fortalte meg om denne spesielle behandlingen.

Hovedskylda for smertene har nok betonggulvet på Ullevål sykehus. 18 års tråkking på et slikt beinhardt gulv er så absolutt ikke bra og kan på sikt, gjøre stor skade på ledd. 

Og for å gjøre det hele enda litt verre, holdt jeg på å bli påkjørt av en truck på jobben. Det hendte på slutten av arbeidsdagen, nov/des 2016 og jeg var på vei ut fra garderoben. Jeg hørte den så vidt gjennom døra, men det var umulig å høre om den kom fra høyre eller venstre. Det jeg ikke visste da, var at truckføreren kjørte alt for fort i den trange kjellerkorridoren. Det stod senger på den ene siden av korridoren som gjorde den enda trangere og farligere. Dermed fikk jeg en sterk vridning i høyre kneet. Det gjorde ikke så innmari vondt med det samme. Smerten kom noen dager etterpå. Da kjente jeg faktisk at menisken røk. Jeg tok mr av kneet i januar og nytt mr for knapt en mnd siden. Slitasjen i kneet var verre og jeg kjenner innmari godt når beinpipene gnissa mot hverandre. Dessuten har kneskjellet også fått slitasje. Så nå har altså dagen kommet. Jeg skal til Apexklinikken på Helsfyr.  

Da jeg stod opp i morges lå det et fint lag med hvit snø på bakken. Det snør og det snør. Håper det forblir kaldt, for jeg vil ikke ha regn og snøslaps nå. 

Så nå sitter jeg altså på toget på vei til Oslo.

Helsfyr er en eneste stor byggeplass. Svære blokker på alle kanter, derfor kjente jeg meg ikke igjen da jeg kom ut fra T-banen. Det bildet jeg hadde i hodet, stemte ikke med virkeligheten, så det tok en stund før jeg fikk orientert meg. Jeg tok peiling på det stygge grønne huset og kom frem til inngangen etter mye om og men. Skulle ønske at det var bedre skilting fra T-banestasjonen. Bedre? Det fantes ikke et skilt eller en pil som viste veien rundt i den store byggeplassen. Hadde det ikke vert for skiltet som var satt opp helt nede ved huset, hadde jeg ikke funnet frem i alt virvaret av en byggeplass. 

Vel inne hos legen, fikk jeg en grundig ultralydundersøkelse av begge knærne. Nysgjerrig som jeg er, fikk jeg se skjermen mens han pekte og forklarte.Ultralyd ble også brukt for å finne blodåra mi som er tynnere som en sytråd. Det ble to ganske store blå merker etterpå hehe Et stikk i hver arm. Det tok 5 min å sentrifugere glasset, så var det tid for injeksonen. En på utsiden av hvert kne. Jeg var litt nervøs på forhånd. Alt var gjort på noen få minutter og hele konsultasjonen varte under 1 time. 

reparere slitasje med prpEn uke senere: Jeg kan fortsatt ikke løpe……….
og jeg er absolutt ingen superwoman….hehe. Helbredelsesprosessen tar tid. Selv om akkurat det kan holde hardt, må jeg skynde meg langsomt. Jeg vil ut å gå og har en tendens til å strekke strikken litt for langt.  Det gjør fortsatt vondt i knærne når jeg går. Men jeg kjenner også en positiv utvikling. Helt sikker blir jeg først om rundt to mnd. Spesielt i det venstre, som ikke er så hardt angrepet av slitasje, har jeg stor tro på at behandlingen blir positiv.  Litt mer usikker er jeg når det gjelder det høyre. Det stikker fortsatt litt i meniskspalten (innsiden av begge knærne) Jeg kjenner også at det foregår noe i hulrommene i knærne. Merkelig følelse forresten. Har jeg fortsatt smerter etter 3 mnd, er det mulig å gjenta behandlingen. Akkurat det er helt opp til meg. Jeg kan også vente et år eller kanskje to. Det som er sikkert, er at prosessen antagelig må gjentas ca annet hvert år. Det gjør jeg med glede så lenge det hjelper. 
Målet er en langhelg på Kongsvold fjellstue med moskussafari til sommeren. 

 

https://www.apexklinikken.no/fremre-knesmerter/

Legg igjen en kommentar

FØR INNLEGGET DITT VISES OFFENTLIG, MÅ DET GODKJENNES AV MEG. SÅ BARE SKRIV I VEI :)

You have to agree to the comment policy.